Taboedoorbrekend regiedebuut Bloody Marie in première op het Amsterdam Fringe Festival

Regisseur Nouf Rafea: “Ik wil de stem van vrouwen laten horen.”

Amsterdam, donderdag 13 augustus 2020 – Op 5 en 6 september 2020 gaat het regiedebuut Bloody Marie van Nouf Rafea van de theatergroep Pitjes United in première op het Amsterdam Fringe Festival. De theatervoorstelling Bloody Marie is een multiculturele comedy om het wereldwijde taboe op menstruatie te doorbreken.

Regisseur Nouf Rafea van Pitjes United: ‘In september 2015 ben ik van Syrië naar Nederland gevlucht. Op een vies treinstation in Servië werd ik ongesteld. Mijn gezelschap bestond vooral uit mannen. Ik schaamde me en ik durfde niemand te vertellen dat ik menstrueerde. Er volgden dagen van ‘bloed, zweet en tranen.’ Hierdoor besefte ik dat het leven van vrouwen vaak extra zwaar is. Want hoe zit het met gedetineerde vrouwen die strijden voor gelijkheid en mensenrechten, met besneden vrouwen, met vrouwen die onderdrukt worden? Hoe rood zou het alarm voor deze vrouwen zijn?’

Wereldwijd taboe doorbreken

In mei 2019 vertelde Nouf Rafea aan actrice Sally Jabour over haar wens om een vrouwelijk theatergezelschap samen te stellen; om voorstellingen te maken die op een komische manier het dagelijks leven van vrouwen beschrijven. ‘Er is helaas nog steeds een heftig taboe rondom de woorden ‘vagina’ en ‘menstruatie’, terwijl wij allemaal zijn ontstaan vanuit de processen die in de baarmoeder plaatsvinden. Vandaar dat de eerste voorstelling van Pitjes United over het taboe ‘menstruatie’ gaat.’ De titel is een eerbetoon aan de zwarte Amerikaanse uitvindster Mary Beatrice Davidson Kenner (1912-2006), die patent aanvroeg op een inventief maandverbandgordeltje.

De stem van vrouwen laten horen

Met de voorstelling wil Nouf Rafea de stem van vrouwen wereldwijd laten horen en op een humoristische wijze verschillende thema’s in de spotlight zetten. Vrouwen dragen veel last op hun heupen. Het is tijd om dit nú bespreekbaar te maken. De actrices Meriyem Manders, Sally Jabour en Saron Tesfahuney nemen het publiek mee op de vlucht van Syrië naar Europa. Via het detentiecentrum tot aan de behandelstoel van een gynaecoloog in Amsterdam. Met vlijmscherpe humor doorbreekt Bloody Marie het taboe op menstruatie.

Uniek, confronterend én origineel

Pitjes United bestaat bewust uit vrouwen met totaal verschillende achtergronden om een zo een compleet mogelijk beeld neer te zetten. Elke vrouw brengt haar eigen ervaringen mee. Dit maakt de voorstelling uniek, confronterend en origineel. De voorstelling zit vol met onverwachte, waargebeurde gebeurtenissen die op een humoristische en eerlijke manier aan bod komen. Zoals het indrukwekkende verhaal van de Zuid-Afrikaanse slavin Saartjie Baartman (1789-1815) die in Europa beroemd werd als een menselijke attractie onder de naam Hottentot-Venus.

Steun Pitjes United

Theatercollectief Pitjes United speelt de voorstelling Bloody Marie op zaterdag 5 en zondag 6 september 2020 op het Amsterdam Fringe Festival in Café Belcampo om 20:00 en om 21:30 uur. De voorstelling duurt 35 minuten. De kaartverkoop is inmiddels gestart. Om de voorstelling tot een succes te brengen is er een crowdfundingcampagne gestart via Voordekunst. Kaarten zijn te koop via: Amsterdam Fringe Festival.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *